Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Recept klub

 

 

 

 

Bazsalikomos csirkemell

Hozzávalók:

  • csirkemell 
  • olaj 
  • bazsalikom 
  • szezámmag 
  • só 

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vágom, pici olajon fehéredésig sütöm. Sózom, borsozom, majd megszórom száritott bazsalikommal.

Fasírt

Hozzávalók:

  • sertéscomb darálva,
  • Négy gerezd fokhagyma,
  •  három zsömle,
  • egy tojás,
  •  só,
  • bors,
  •  paprika,
  • zsír a kisütéshez.

Elkészítés:

A darált húst egy nagyobb lábosba, vagy keverőtálba tesszük. A zsömléket langyos vízben megáztatjuk, majd kicsavarjuk, és a húshoz adjuk. Melléütjük a tojást, a fokhagymát megreszelve, majd sóval, borssal, paprikával ízesítjük. Jól összekeverjük. Közepes nagyságú gombócokat formálunk belőle. Egy lábasban zsír forrósítunk. Ennek nem kell annyira forrónak lenni, mint a rántott hús sütésénél. A gombócokat beletesszük. Kb. a fele fog egy sütésre beleférni. Közepes lángon megvárjuk, amíg a húsgombócok egyik oldala kissé megpirul. Ezután megfordítjuk, majd kis lángon fedő alatt sütjük. Amikor a másik oldal megpirult, én még egyszer megfordítom, és az első oldalát is egy kissé még sütöm. Az elkészült fasírtokat kiszedjük, és tálaljuk.

Köretnek krumplipüré nagyon finom hozzá. Savanyúságnak jó a csemegeuborka, kovászolt uborka, uborkasaláta.

Resztelt csirkemáj

Hozzávalók:

  • 1kg csirkemáj,
  • két nagy fej hagyma,
  • két evőkanál zsír,
  • só,
  • őrölt pirospaprika.

Elkészítés:

A csirkemájat megmossuk, félbevágjuk.
Ha olyan csirkemájat kapunk, amit szívvel együtt adtak, akkor a szívet levesszük róla, és eltehetjük, majd később egy jó húslevesbe belefőzhetjük, vagy pörköltöt készíthetünk belőle. 
A lényeg, hogy ne a májjal együtt főzzük, mert hosszabb a főzési ideje.
Mirelit csirkemájból is készíthetjük, ekkor azonban számolni kell a kiolvasztási idővel. 
Kiolvasztani úgy kell, hogy a tasakjából kiszedjük, és egy nagyobb lábosba beletesszük a fagyos májat, és kézmeleg vizet teszünk rá.
Kb. fél óra alatt kiolvad, ekkor kivesszük a vízből, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mintha friss májat vettünk volna

A hagymát karikákra vágjuk.
Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük a karikákra szeletelt hagymát és jól megpiríjuk. Nem baj, ha egy kicsit meg is sül, de ne égjen meg.
Amikor megpirult, beletesszük a csirkemájat, majd a pirospaprikát, és többször megkavarva addig sütjük, amíg a máj közepe is átsül.
Ezt meg kell ugyan sütni, de nem jó túlsütni. Akkor finom puha, ha pont addig sütjük, amig - a csirkemájat, ha kettévágjuk - látjuk, hogy a máj közepe is átsült. 
Ha túlsütjük, akkor is nagyon finom, de így az igazi. Ízlés szerint sózzuk.

Köretként párolt rizst adhatunk hozzá.

Savanyúságnak csemegeuborka, kovászolt uborka, uborkasaláta, vegyes paprika paradicsomsaláta vagy csalamádé adható mellé.

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető étel. 
Ha feltesszük a rizst főni, mikor hozzákezdünk a csirkemáj elkészítéséhez, kb. fél-háromnegyed óra alatt végzünk. Gyors vacsorának, vagy vasárnapi ebédnek is jó, mert a gyors elkészítés ellenére nagyon finom, kiadós étel.

Körömpörkölt

Hozzávalók :

  • 4 db. közepes sertésköröm.
  • Egy nagy fej hagyma.
  • egy evőkanál zsír,
  • só,
  • őrölt pirospaprika.

Elkészítés:

A sertéskörmöket jól megisztítjuk és megmossuk. 
A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. 
Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát és a körmöket. Megkeverjük, megsózzuk és felöntjük jó sok vízzel. 
Két - három órán keresztül fedő alatt közepes lángon főzzük, úgy, hogy néha megnézzük, és ha fogyóban van a víz, jó bőven uánapótoljuk. Egyébként nem kell foglalkozni vele, bármilyen házimunkát készíthetünk a főzés alatt, csak néha rá kell kukkantani, nehogy nagyon elfőjön róla a víz.
Amikor már kb. két és fél óra múlva elég puha a bőre, - olyannak kell lennie, hogy leváljon a csontról, - már nem pótoljuk rajta a vizet, a fedőt levesszük, vagy félig tesszük rá, és addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön, és finom sűrű szaftja legyen. Ilyenkor már jobban kell figyelni rá, főként a vége felé, nehogy odasüljön, mert kárba vész a munkánk.

Ha elég sűrű már a pörköltünk szaftja, kész is van a csodásan finom ebédünk, tálalhatjuk is.

Köretnek simán csak főtt krumplit adunk mellé, mert olyan ízes, zamatos ez a pörkölt, hogy a semlegeges ízű köret illik ízben a legjobban mellé.

Savanyúságnak kovászolt uborka, uborkasaláta, vegyes paprika paradicsomsaláta vagy csalamádé adható mellé.

Húsos rakott csőtészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús,
  • 40 dkg csőtészta,
  • 1 nagyobb vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 3 tojás,
  • 2 evőkanál liszt,
  • majoranna,
  • szerecsendió,
  • bors,
  • só.

Elkészítés:

Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát  és az apróra vágott fokhagymát. Rátesszük a finomra darált sertéshúst, majorannával, szerecsendióval, borsal, sóval ízesítjük, és takaréklángon megpároljuk. Aikor elkészült, lisztszóréssal sűrítjük. A tűzről levéve finomra vágott petrezselyemzöldet, a tejföl felét és egy tojást adunk hozzá. Közben enyhén sós vízben megfőzzük a csőtésztát. A jól lecsepegtetett tésztát összekeverjük a felvert tojással, a tejfölell, a reszelt sajt kétharmadával, majd sóval, borsal, szerecsendióval ízesítjük. Az előlészített csőtészta felét kevés olajjal kikent tűzálló tálba terítjük, rásimitjuk a húhos tölteléket, majd a megmaradt tésztával betakarjuk. A rakott tésztát előmelegített sütőben készre sütjük.

Tálaláskor a rakott tésztát meghintjük reszelt sajttal és finomra vágott petrezselyemzöldjével.

.